Dünyada ve Türkiye’deki fintech ekosisteminden güncel haberler ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Sizler de FINTR Haftalık Fintech Gündemi’nde yer almasının uygun olacağını düşündüğünüz konuları [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
Keyifli okumalar…
- Avrupa Merkez Bankası, Euro’nun dijital versiyonunu çıkarmaya hazırlanıyor.
- Geçtiğimiz günlerde kripto topluluğundan pek çok kişi gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle Ledger’ın son özelliği Ledger Recover’a tepki göstermişti. Şirket, bu tepkilerin akabinde Ledger Recover hizmetinin piyasaya sürülme tarihinin ertelendiğini açıkladı.
- İsviçre merkezli Polymesh, finans kurumlarının blockchain teknolojisinden yararlanmasını sağlamak için NayaOne ekosistemiyle birleştiğini duyurdu.
- Suudi Arabistan merkezli banka SAB, ödeme ağ geçitlerine bir çevrimiçi ödeme yönetimi çözümü entegre etmek için fintech Ottu ile ortaklık kurdu.
- Pan-Avrupa bankası UniCredit, tam donanımlı bir kartla ödeme alanına yenilik getirmek için Mastercard ile ortaklığını kurdu.
- İspanya merkezli finans grubu CaixaBank, işletmelerin cep telefonlarından kart ödemelerini kabul etmelerini sağlayan bir uygulama olan Smartphone TPV’yi piyasaya sürdü.
- Kuwait International Bank, Visa Infinite Black paketi kapsamında Zwipe platformuna dayalı bir biyometrik ödeme kartı çıkaracağını duyurdu.
- Dijital token ticaret platformu Bitfinex, Latin Amerika’da finansal katılımı desteklemek için Şili merkezli OrionX ile ortaklık kurdu.
- Bluestone Mortgages, brokerlerin otomatik borç verme kararları almasını sağlayan bir Açık Bankacılık çözümü başlatmak için Experian ile ortaklık kurdu.
- Japonya hükümeti, küresel düzenlemelere uymak için kripto para birimi işlemlerine dair daha katı kurallar uygulamaya karar verdi.
- Mastercard, ödeme hizmeti sağlayıcısı Foloosi ile ortaklaşa Tıkla ve Öde’yi başlattı.
- ABD merkezli Fifth Third Bank, finansal altyapı geliştirme ve risk yönetimi konusunda uzmanlaşmış gömülü ödeme platformu Rize Money’i satın aldı.
- İsveç kredi puanlama platformu Qred, ülkenin mali düzenleyicisi tarafından tam bir bankacılık lisansı verilen Avrupa’nın en yeni bankası olacak.
- Amazon, avuç içi okuma teknolojisine yaş doğrulama özellikleri ekleyerek, müşterilerin kimlik için cüzdanlarını karıştırmak zorunda kalmadan, el sallayarak alkol satın almalarını sağladı.
- İspanyol CaixaBank, tüccarların ek donanıma ihtiyaç duymadan telefonlarından ödeme almasına, hesap geçmişini görüntülemesine, makbuz oluşturmasına ve geri ödemeleri işlemesine olanak tanıyan bir uygulama geliştirdi.
- Bankalar, büyük teknoloji firmaları ve telekomünikasyon gruplarından oluşan bir koalisyon, büyüyen dolandırıcılık salgınını bastırmak amacıyla bilinen dolandırıcılarla etkileşim kurmak ve istihbarat toplamak için bir araya geldi.
Yatırım haberleri
- Finansal planlama ve analiz platformu Firmbase, 12 milyon dolar tohum yatırım aldı.
- Büyük finansal kuruluşlar için “yapay zeka kurumsal uygulama modernizasyon platformu” olarak faaliyet gösteren FlowX.AI, Dawn Capital’ın liderliği üstlendiği Seri A turda 35 milyon dolar yatırım aldı.
- Sam Altman’ın İnsanlık İçin Araçlar’ı (Tools for Humanity), irislerini taramayı kabul eden kişilere ücretsiz kripto paraları vererek bir kimlik ve finansal ağ oluşturma çabası olan Worldcoin için 115 milyon dolar topladı.
- Bankacılık teknolojisi sağlayıcısı Nymbus, Insight Partners liderliğindeki ve müşterileri ConnectOne Bank ve PeoplesBank’ın katıldığı 70 milyon dolarlık bir D Serisi fonlama turunu tamamladı.
- Bank of America, mevcut yatırımcıları Pivot Investment Partners ve ING Ventures’ın önemli katılımıyla sermaye piyasası işletim sistemi sağlayıcısı OpenFin’e 35 milyon $’lık bir D Serisi yatırımda öncülük etti.
- Ödeme düzenleme platformu Paydock, Silverstripe Investment Management’tan bir Seri A finansman turunda 25 milyon sterlin topladı.
- Çiftlerin paralarını tartışmasına, yönetmesine ve yatırım yapmasına yardımcı olan bir finansal platform olan Plenty, tohum öncesi sermayede 2,75 milyon dolar topladı.
Ekonomi ve finans gündeminden başlıklar
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervi 19 Mayıs haftasında eksi 0,2 milyar dolara geriledi.
- Kur korumalı mevduatlar 19 Mayıs haftası itibariyle 2,4 trilyon TL’ye ulaştı. Dolar cinsinden bakıldığında ise kur korumalı mevduatların 121 milyar doları aştığı görüldü.
- Mevduat faizlerinde artış ivmesi yeni bir eşiğin daha aşılmasına yol açtı. Türkiye’de mevduatların önemli kısmını oluşturan 1–3 ay arası vadeli mevduatlarda faiz 2003’ten bu yana ilk kez yüzde 30’un üzerine çıktı.
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde gerçekleşen toplantıda politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.
- TCMB verilerine göre yabancılar 18 Mayıs haftasında 27,6 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. Böylelikle yabancı yatırımcının net hisse satış serisi dördüncü haftada da devam ederek 385 milyon dolara ulaştı.
- Almanya’da yılın ilk çeyreğinde milli gelire ilişkin son okuma yüzde 0,3 daralmaya revize edildi. Böylelikle ülke ikinci kez çeyreklik bazda daralarak resesyona girdi.
- Avrupa Birliği, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya Merkez Bankası varlıklarının 200 milyar eurodan fazlasını dondurdu.
- Fed’in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği çekirdek PCE yıllık olarak yüzde 4,7 arttı.
- ABD Hazinesi’nin nakit seviyesi, borç limiti müzakereleri devam ederken 38,8 milyar dolarla 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.