Dünyada ve Türkiye’deki fintech ekosisteminden güncel haberler ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Sizler de FINTR Haftalık Fintech Gündemi’nde yer almasının uygun olacağını düşündüğünüz konuları [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
Keyifli okumalar…
- TCMB, Dijital TL projesi için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM’le işbirliği platformu oluşturdu. Bir ARGE projesi olduğu vurgulanan çalışmanın ilk fazında prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” kurulacak ve blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda testler yapılacak. Basın duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.
- CB Insights’ın raporuna göre BNPL şirketleri, 8 trilyon dolar büyüklüğündeki ödeme kartı sektörünü yıkmaya geliyor. Küresel BNPL sektörünün 2025 yılına kadar 10 ila 15 kat büyüyerek 1 trilyon dolarlık yıllık hacmi aşması bekleniyor.
- Dijital banka Monzo, gelirlerini artırmak amacıyla BNPL pazarına girmeyi planlıyor.
- Türkiye Petrolleri, TP Mobil uygulaması ile müşterilerine BNPL çözümü sunmaya başladı.
- Hindistan Rezerv Bankası (RBI) ve Singapur Para Otoritesi (MAS), hızlı ödeme sistemlerini birbirine bağlayarak kullanıcıların anlık ve düşük maliyetli para transferi yapabilmelerini sağlayan bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ülkeler arasında daha hızlı bir kanal oluşturacak projenin Temmuz 2022’de canlıya alınması planlanıyor.
- Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi başkanı Benoît Cœuré, merkez bankalarının stabil koinler, dijital varlıklar ve Big Tech’in finans sektörüne girişi karşısında CBDC çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğinin altını çizdi.
- Meksika Merkez Bankası Başkanı Alejandro Díaz de León, Bitcoin’i bir para birimi olarak görmediğini belirtti ve Bitcoin’in değerli metallere benzeyen yüksek riskli bir yatırım aracı olduğunu söyledi.
- Financial Times’ın haberine göre Çin, Ant Group bünyesinde bulunan Alipay’i bölerek fintech devinin tüketici kredisi kolu için ayrı bir uygulama oluşturmayı planlıyor.
- Google Pay, kredi kartı şirketi Isracard işbirliği ile 2021’in sonunda İsrail’de kullanıma sunulacak.
- Goldman Sachs, tüketici finansmanı pazarına girmesinin bir parçası olarak ev geliştirme kredisi sağlayan Greensky’ı 2,24 milyar dolara satın alıyor.
- ABD merkezli sınır ötesi ödeme (remittance) şirketi Remitly, 6,5 milyar dolar değerlemeyle halka arz olmaya hazırlanıyor.
- Coinbase, ürün geliştirme ve potansiyel satın almalar için kullanmak üzere yapacağı tahvil satışından 1,5 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.
- Brezilya merkezli dolandırıcılık önleme şirketi ClearSale, ilk halka arzında 254 milyon dolar elde etti.
Yatırım haberleri
- CB Insights’ın araştırmasına göre Avrupalı fintech’ler, 2021’in ilk yarısında, 2020’de gerçekleşen toplam yatırım rakamını 1,5’a katlayarak 12,8 milyar dolar yatırım aldı. Insurtech’ler 1,8 milyar dolar, varlık yönetimi şirketleri ise 1,3 milyar dolar yatırım alarak Avrupa fintech sektöründe yapılan yatırımlara liderlik etti.
- Kuveyt Türk’ün Lonca Girişimcilik Merkezi, yeni döneminde sistemini yenileyeceğini duyurdu. Ön Kuluçka, Lonca ve Lonca Scale Up olmak üzere üç aşamadan oluşacak yeni dönemde, girişimcilere mentorluk desteğinin yanı sıra 50 bin TL’ye varan hibe desteği de verilecek.
- İsrailli ödeme şirketi Papaya Global, Insight Partners ve Tiger Global liderliğindeki D Serisi yatırım turunda 250 milyon dolar topladı.
- ABD pazarına girmeye hazırlanan bulut tabanlı ödeme platformu Form3, Goldman Sachs liderliğinde 160 milyon dolar yatırım aldı.
- Endonezya merkezli ödeme şirketi Xendit, Güneydoğu Asya genelinde ödeme altyapısını ölçeklendirmek için Tiger Global liderliğindeki C Serisi yatırım turunda 150 milyon dolar topladı.
- ABD merkezli SaaS şirketi Zonos, Silversmith Capital Partners liderliğindeki A Serisi yatırım turunda 69 milyon dolar topladı.
- Oyunların NFT ile gelir elde edebilmesini sağlayan Immutable, Bitkraft Ventures ve King River Capital liderliğindeki B Serisi yatırım turunda 60 milyon dolar yatırım aldı.
- Kripto para varlık yönetimi platformu Abra, Ignia ve Blockchain Capital liderliğindeki C Serisi yatırım turunda 55 milyon dolar topladı.
- Kredi şirketi Colendi, Re Pie liderliğindeki A serisi yatırım turunda 120 milyon dolar değerleme üzerinden 30 milyon dolar yatırım aldı.
- Yapay zeka destekli güvenlik hizmetleri sunan Eyedius, Boğaziçi Ventures, Ak Portföy ve Bedri Güntay’ın yer aldığı yatırım turunda 4 milyon 150 bin TL yatırım aldı.
- Fintech altyapı sağlayıcısı Integrated Finance, Octopus Ventures, 500 İstanbul ve Superseed Ventures’tan 2 milyon sterlin yatırım aldı.
Ekonomi ve finans gündeminden başlıklar
- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtlarına göre Türkiye’de 34 milyon 119 bin 250 bireysel kredi müşterisi olduğunu, BDDK verilerine göre ise stok bireysel kredi tutarının 874 milyar 300 milyon lira olduğunu açıkladı.
- Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre dünya çapında ülke borçları 2021’in ikinci çeyreğinde 4,8 trilyon dolar artarak 296 trilyon dolar düzeyine çıktı. En büyük artış 3,5 trilyon dolar ile gelişmekte olan ekonomilerde yaşandı.