Dünyada ve Türkiye’deki fintech ekosisteminden güncel haberler ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Sizler de FINTR Haftalık Fintech Gündemi’nde yer almasının uygun olacağını düşündüğünüz konuları [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
Keyifli okumalar…
- Lyft’in eski CFO’su Brian Roberts, NFT pazar yeri OpenSea’nin yeni CFO’su oldu.
- Visa, bankalar ve satıcılar için küresel kripto danışmanlık hizmetini başlattı.
- Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), temel bankacılık sistemi sağlayıcıları ve bankalara yardımcı olmak için bir tüketici veri hakkı (CDR) sandbox’ı yayınlamayı planlıyor.
- Paribu, metaverse projelerini de kapsayan erken dönem tokenlar için Paribu Box’ı duyurdu.
- International Finance Corporation (IFC), Filipinler’de Açık Finansın sektör çerçevesinin gelişimini desteklemek için Open Banking Exchange’i (OBE) seçti.
- Çevrimiçi muhasebe hizmeti sunan Informer, yeni nesil Açık Bankacılık çözümünü piyasaya sürecek.
- Kickstarter, blockchain aracılığıyla kitle fonlamasına geçiyor.
- 2021 yılında NFTlerin toplam satış hacimi 12 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz hafta ise NFT satışları 292 milyon dolar olarak öne çıktı. Pazarda en çok satış yapan ilk 3 proje ise Bored Ape Yacht Club, The Sandbox ve CryptoPunks oldu.
- WhatsApp, dijital cüzdan Novi ile ABD’de para gönderimi seçeneği sunmaya başladı.
- CreditKudos’un araştırmasına göre İngiltere’deki kredilerde Açık Bankacılık kullanımının önümüzdeki iki yıl içinde %70’lere ulaşması bekleniyor.
- Eski TSB başkanı Paul Pester, arkadaşların ve aile üyelerinin para paylaşmasını sağlayan bir sosyal ağ uygulaması başlatmaya hazırlanıyor.
- Visa, Birleşik Krallık’taki tüketiciler için konsolide bir fatura ödeme ve abonelik yönetimi hizmetini denemek adına ödeme talebi platformunu kullanacak.
- American Express, ABD’ye gelen göçmenlerin kart başvurularını kendi ülkelerindeki kredi geçmişlerini kullanarak yapmaları için Nova Credit ile işbirliği yaptı.
- Yeşil fintech Sugi, Artorius ile müşterilerine daha yeşil portföyler oluşturmalarına yardımcı olabilecek çevresel ölçümlere kişiselleştirilmiş erişim sunmak için güçlerini birleştirdi.
- Banque de France, İsviçre Ulusal Bankası ve BIS İnovasyon Merkezi, sınır ötesi toptan merkez bankası dijital para birimi (wCBDC) deneyinin tamamlanmasını kutladı.
- İrlanda’nın halka ve işyerlerine hizmet veren bankaları tarafından dijital bankalarla rekabet etmek için geliştirilen bir ödeme uygulaması, Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu’nun (CCPC) bir soruşturma başlatacağının açıklanmasının ardından çıkmaza girdi.
- İspanyol startup Tokenchampions, dünyada ilk kez futbolcuların görüntü haklarına odaklanan tokenize yatırım fonunu başlattı.
- Para transferi uygulaması Wise, Netflix’in eski CFO’su David Wells’i yönetim kurulu başkanı olarak atadı.
- İngiliz bankası TSB, müşterilerin kendi karbon ayak izlerini izlemeleri ve azaltmaları için Fransız fintech Cogo ile işbirliği yapacak.
- P2P borç vermede öncü Zopa, büyüyen banka ve kredi kartı işine odaklanmak amacıyla 16 yıl sonra P2P platformunu kapatıyor.
- Avrupa’nın önde gelen açık bankacılık platformu TrueLayer, Birleşik Krallık’taki etkinlik organizatörlerine çevrimiçi ödeme ve bilet yönetimi araçları sağlayan bir platform olan Citizen Ticket ile işbirliğini duyurdu.
- İngiltere merkezli Santander Bank, müşterilerinin artık kendi temassız işlem limitlerini İngiltere hükümeti tarafından getirilen maksimum 100 GBP’nin altında belirleyebileceğini duyurdu.
- Macaristan merkezli SEON, Afrikalı neobanklar Carbon ve FairMoney ile yeni ortaklık anlaşmalarını duyurdu.
- Japonya merkezli uluslararası ödeme markası JCB ve Datachain, bir dijital para birimi değişim platformu oluşturmak için deneylere başladı.
- Crystal Blockchain, yılda iki kez yayınladığı Crypto & DeFi Hacks & Scams Report’ta 2011-2021 yılları arasında toplamda yaklaşık 12,1 milyar ABD doları değerinde kripto varlığının çalındığını bildirdi.
- Almanya merkezli fintech Fabit ve alacak yönetimi şirketi Atriga, müşterilerinin finansmanlarını organize etmelerini ve gecikmiş faturaları ödemelerini sağlamak için ortaklık kurduklarını duyurdu.
- Nuapay, açık bankacılık faaliyetlerini İspanya, İrlanda, Belçika ve Hollanda’ya genişleteceğini duyurdu.
- Küresel bir fintech çözümleri sağlayıcısı olan ABD merkezli LiquidX, ticaret finansmanı varlıkları için otomatik dijital dağıtım teknolojisini piyasaya sürüldüğünü duyurdu.
- Hollanda merkezli Yolt’a, Hollanda Merkez Bankası De Nederlandsche Bank tarafından Açık Bankacılık B2B teklifini Avrupa çapında genişletmesini sağlayacak PSD2 lisansı verildi.
- Avustralya, finansal teknoloji düzenlemelerini modern çağa uydurmak için yeni bir yol haritası hazırladı. Yeni yol haritasında fintech ve ödemeler alanında daha fazla esneklik sağlanacak.
- bunq, mortgage sunmaya başlayacağını duyurdu.
- Trusted Novus Bank, dijital dönüşüm için İsviçreli bankacılık yazılım şirketi Temenos ile işbirliği kurdu.
Yatırım haberleri
- 240 milyon dolar yatırım alan fintech WeLab, Endonezya’dan banka satın alıyor.
- 100 milyon dolar yatırım alan fintech Lydia, unicorn şirket statüsüne yükseldi.
- Visa, Latin Amerikalı açık finans girişimi Belvo’ya yatırım yapıyor.
- İsrailli yapay zeka destekli ticari ödemeler ve muhasebe hizmetleri sağlayıcısı olan Tipalti, F serisi finansman turunu tamamladı ve değerlemesi 8.3 milyar dolara ulaştı.
- Brezilyalı Nubank, New York Menkul Kıymetler Borsası’nın ilk halka arzında 2,6 milyar dolar toplayarak değerlemesini 40 milyar dolardan fazla artırdı.
- İngiliz dijital bankası Monzo, 4,5 milyar dolar değerinde yeni bir fonlama turunu tamamladı.
- Bir SaaS bankacılık platformu olan Mambu, EQT Growth liderliğindeki E Serisi finansman turunda 235 milyon Euro topladığını duyurdu.
- B2B Açık Bankacılık fintech’i Stark Bank, A serisi yatırım turunda 13 milyon dolar topladı.
- Eskiden Hatch olarak adlandırılan, küçük işletmeler için çevrimiçi banka olan ABD merkezli Nearside, A Serisini duyurduktan yedi ay sonra B Serisinde 58 milyon dolar topladığını duyurdu.
Ekonomi ve finans gündeminden başlıklar
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+” ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak teyit etti. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirdi.
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) doğrudan döviz satış yöntemiyle yaptığı üçüncü döviz müdahalesinde tutarın yaklaşık 500 milyon dolar olduğu öğrenildi.
- Unicredit, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ederek gelecek yılın başlarında politika faizini yüzde 12’ye çekmesini bekliyor.
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 21,39 oldu. Kasım ayında bu beklenti yüzde 15,61 olarak kaydedilmişti. Aradaki fark veri setinin en yüksek farkı olarak gerçekleşti.