Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Ekonomi Reformları Eylem Planı, dijital bankacılık, dijital paralar ve fintechler ile ilgili regülasyonların çoğunun 2021 içerisinde hayata geçeceğini gösteriyor. FINTR olarak, Türkiye bankacılık ve fintech ekosistemini yakından ilgilendiren bu maddeleri sizler için derledik.
Eylem planına göre, bankacılık sektörünün aktif kalitesi, varlık yönetimi şirketlerinin kapasitesi, faizsiz finans sistemi, sektörün kurumsal altyapısı ve sermaye piyasaları güçlendirilecek ve finansal kapsayıcılığı artırmaya yönelik aksiyonlar alınacak.
Fintech ekosistemi her açıdan güçlendirilecek
Finansal katılımın artırılması amacıyla 31 Aralık 2021 tarihine kadar gerçekleştirilmesi planlanan eylemlere göre, fintech sektörünün geliştirilmesine öncülük edecek gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlaması için yetkili bir yapı tesis edilecek. Sektörün gelişimini destekleyecek düzenlemelerin yapılmasına ilişkin yol haritasını içeren bir “Fintek Strateji Belgesi” hazırlanacak.
Eylem planı, açık bankacılığın da önünü açan maddeler içeriyor. Yıl sonuna kadar ödemeler alanında faaliyet gösteren fintechlerin, Merkez Bankası tarafından işletilen ödeme sistemlerine ve kamusal veri tabanlarına erişimi sağlanacak. Öte yandan, ödeme ve e-para kuruluşlarının Bankalararası Kart Merkezi’nde temsili sağlanacak.
İstanbul Finans Merkezi’nin küresel fintech merkezi olarak konumunu güçlendirmek amacıyla ödemeler alanında regülasyon deney alanı (sandbox), 2022’nin ikinci yarısına kadar kurulacak. Bunun yanı sıra İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak olan Finans ve Teknoloji Üssü ile fintech girişimleri desteklenecek.
Dijital bankacılık ve dijital para düzenlemeleri yıl sonuna kadar hayata geçecek
Finansal sektörün kurumsal altyapısının geliştirilmesine yönelik eylemlere baktığımızda, ekosistemin uzun zamandır en önemli gündem maddelerinden biri olan risk yönetimi konusunda da adımlar atılacağını görüyoruz. Türkiye’nin tüm finansal kredi ve risk verisini içeren Risk Merkezi, Merkez Bankası kontrolünde 30 Haziran 2021’e kadar yeniden organize edilecek. Yine aynı tarihe kadar, finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim mekanizması oluşturulacak.
BDDK kontrolünde dijital bankacılık lisanslamalarına yıl sonuna kadar imkan sağlanmış olacak. Merkez Bankası da dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını 2022’ye kadar oluşturacak. Diğer bir deyişle, dijital bankacılık ve dijital para düzenlemeleri yıl sonuna kadar hayata geçecek.
Sermaye piyasalarını güçlendirmek için teşvik edici düzenlemeler sağlanacak
Sermaye piyasalarına ilişkin kararlar özellikle fintech girişimlerini yakından ilgilendiriyor. Yıl sonuna kadar şirketlerin sermaye yapısını güçlendirici ve özkaynakla finansmanı teşvik edici düzenlemelerin yanı sıra, halka arz süreçlerini kolaylaştırıp teşvik edecek düzenlemeler de uygulanacak.
İnovatif şirketlerin finansa erişimi için paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlaması uygulamaları da 30 Eylül 2021 tarihine kadar hayata geçirilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan takvime buradan ulaşabilirsiniz.