FINTR olarak, BTS & Partners’dan Avukat Umut Bakanoğulları’nın moderasyonu ile düzenlediğimiz “Kripto Varlıklarda Hukuki Düzenlemeler” panelinde, Socios.com Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Öztürk ve BiLira Kurucusu Vidal Arditi’yi ağırlayarak yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan kripto varlık regülasyonuna ilişkin beklentileri masaya yatırdık.
Kripto paralar merkeziyetsiz ve değişken yapıları nedeniyle devlet kurumları tarafından uzun süre görmezden gelindiyse de, geldiğimiz noktada finansal sistemi kökten değiştirdiklerini tüm dünya kabul ediyor. İçinde bulunduğumuz küresel finansal dönüşüm sürecinde devlet kurumları hem ekosistem oyuncularının hareket alanını geniş ve güvenli hale getirmek hem de gerekli düzenleyici önlemleri almak için bu alandaki regülasyonları önceliklendirmiş durumda.
Kripto para pazarı, pandeminin getirdiği dijital finansal çözümlere duyulan ihtiyaçla birlikte daha da ilgi çekti ve 2020 yılını rekor değerlere ulaşarak kapattı. En güncel veriler, günümüzde küresel kripto para pazarının 2 trilyon doları aştığını gösteriyor (1). Merkeziyetsiz ve şeffaf ekonomiyi teşvik eden kripto paralar, stabil paralar gibi repütasyon kazanma yolunda hızla ilerliyor. Henüz belirlenemeyen ve uygulamaya geçirilemeyen regülasyonlar ise bu alanın potansiyelini gerçekleştirmesi önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan Ekonomi Reformları Eylem Planı’na göre, Türkiye’de kripto varlık regülasyonları, 2021 sonuna kadar tamamlanmış olacak.
Regülasyonun ekosisteme yansıması pozitif olacak
Türkiye’nin kripto para piyasası üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu belirten Altuğ Öztürk, “Regülasyonların sertliğine bağlı olarak, sonuçları da ekosisteme farklı yansıyacaktır. Kripto para sektörü şu anda çok kolay girilebilen, hızlıca kullanıcılara açılabilen sistemler geliştirilebilen bir yapıda. Regülasyonlardan ve hukuktan korkmanın hiçbir mantığı yok. Yasadışı bir iş yapmıyorsanız bunun size olacak etkisi ancak pozitif olabilir” dedi.
Vidal Arditi ise “Yüksek fiyat hareketlerinden dolayı alım satım hala yatırımcı kitlenin en çok ilgisini çeken eylem. Bizim de öncülüğümüz, aslında blockchain ve kripto paraların da temelinde yatan, özgürlük, merkeziyetsizlik, herkesin kendi mahremiyetini koruyabileceği çözümler sunmak. Kripto para piyasasına gelecek regülasyonlar, kısa vadeli olarak inovasyonun önüne geçecektir. Ancak yine de regülasyonlar gerekli. Çünkü regülasyon ve hukuk olmadığı sürece blockchain sektörünü resmileştirmek imkansız. Ancak öyle bir regülasyon gelmeli ki hem küçük yatırımcıyı korumalı hem de inovasyonun hızını kesmeden bu sektörün Türkiye’deki gelişimini sürdürmesine izin vermeli” yorumlarında bulundu.
Kripto para ve blockchain teknolojilerinin şeffaflığından kamu da yararlanacak
Panelin moderatörlüğünü üstlenen BTS & Partners’dan Avukat Umut Bakanoğulları da kripto para konusundaki endişelere değindi. Bakanoğulları, “Birkaç yıl önce fon ve finansmanların ne gibi amaçlarla kullanıldığının bilinemediğine dair kaygılar dile getiriliyordu. Ancak kullanıcı kimlikleri anonim olarak kalsa da işlem takibi açısından kripto para ve blockchain teknolojilerinden daha şeffaf bir yapılanma yok. Zaman içinde devletlerin ve kamu yöneticilerinin de bu şeffaflığın faydalarını fark edeceğini ve toplum yararı, iyilik, refah için bunu kullanacaklarını düşünüyorum” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanımız Demet Zübeyiroğlu yaptığı değerlendirmede, “1 Nisan 2021’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gönderilen tebligatla kripto para borsalarından talep edilen bilgiler de bu hazırlıkların sonuçları. 12 Mart tarihinde açıklanan Ekonomi Reformları Eylem Planı uyarınca, 31 Aralık 2021 tarihine kadar dijital paraların ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapıları oluşturulacak. Bu tebligat, Türkiye’de kripto paraların vergilendirilmesi ve regülasyona tabi tutulması açısından atılmış en somut adım oldu” dedi.
FINTR olarak, regülasyonların ekosistemde güveni sağlarken inovasyonu da teşvik etmeye yönelik hazırlanmasının tüm sektörlerin yanı sıra kamuya da büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. “Kripto Varlıklarda Hukuki Düzenlemeler” konulu paneli merak edenler, sohbet kaydına buradanulaşabilir.
(1) https://www.bloomberght.com/kripto-para-piyasasi-2-trilyon-dolari-asti-2277927